Kitzbühel Alps & Grossglockner High Alpine Road 2018


Kitzbühelské Alpy

Dve tretiny Kitzbühelských Álp ležia v rakúskej provincii Tirolsko, zvyšná tretina je v provincii Salzburg. Sú približne 80 kilometrov dlhé a rozprestierajú sa od východu na západ. Najvyšším vrcholom v Kitzbühelských Alpách je Kreuzjoch 2558 m.n.m.. Nachádzajú sa v regiónoch St. Johann in Tirol, Kitzbühel, Pillerseetal, Brixental, Wildschönau a Alpbach.

Kitzbühelské Alpy sme navštívili v auguste 2018. Ubytovali sme sa v nádhernej dedinke Oberndorf in Tirol, ktorá je idylicky situovaná v Kitzbühelských Alpách v nadmorskej výške 687 m.. Táto dedinka ležiaca na polceste medzi St. Johann in Tirol a Kitzbühel si zachovala svoj tradičný pôvab. Je tu množstvo turistických chodníkov, z ktorých sa vám naskytne fantastický výhľad na Wilder Kaiser, Hohe Tauern, Karwendelgebirge a Hahnenkamm – ponúkajúc 360 stupňovú panorámu! V obci sa nachádza impozantný Farský kostol apoštolov Filipa a Jakuba, ktorý sa prvýkrát spomína už v roku 1422.

1jpg

Farský kostol apoštolov Filipa a Jakuba

Počas nášho 5 dňového pobytu sme navštívili tieto krásne miesta:


Wilder Kaiser 

Oblasť Wilder Kaiser leží vo východnej časti Tirolska. Tvoria ju mestečká Going, Ellmau, Scheffau, Söll a Brixen im Thale a pohorie okolo vrcholu Hohe Salve (1829 m n. m.), Zinsberg (1674 m n. m.), Hartkaiser (1555 m n. m.) a Astberg (1267 m n. m.). Viac ako 400 km turistických ciest robí pohorie Wilder Kaiser absolútnym klenotom pre turistické dovolenky. V tejto oblasti sú rodiny s deťmi vždy vítané. Nachádza sa tu šesť zážitkových parkov, ktoré sú pohodlne dosiahnuteľné lanovkou.

2ajpg

3jpg

Kitzbüheler Horn – 1996 m.n.m.


4jpg

Lanovka na Kitzbüheler Horn – 1996 m.n.m.

6jpg

Domáci obyvatelia na Kitzbüheler Horn – 1996 m.n.m.


7jpg


Ellmau

Je dedinka v okrese Kufstein v rakúskom regióne Sölllandl. Nachádza sa 12 km juhovýchodne od Kufsteinu a 9 km západne od mesta St. Johann in Tirol v nadmorskej výške 820 m. Po prvýkrát sa v záznamoch spomína už v roku 1155. Ellmau vás očarí svojim tirolským šarmom a pôsobivou horskou panorámou na úpätí pohoria Wilder Kaiser. V rekreačnej dedine dominuje hora Ellmauer Halt (2344 m), ktorá je najvyšším vrcholom pohoria Wilder Kaiser. Pešia turistika v okolí je veľkým potešením, bez ohľadu na to, či uprednostňujete pohodlné prechádzky k horským chatám, alebo náročné výlety. Natáčal sa tu aj obľúbený rakúsky seriál Doktor z hôr.

8jpg

10jpg


Jakobskreuz

Je vysoký 29,6 metra a stojí na vrchole hory Buchensteinwand, na ktorú sa dá vyšliapať peši, alebo pre tých pohodlnejších je možnosť sa zviesť lanovkou. Ide o monumentálny kríž, ktorý je najväčší na svete. Jakobskreuz je viacpodlažná budova v tvare kríža v nadmorskej výške 1 456 metrov. Najzaujímavejšou črtou tejto výnimočnej budovy, ktorá sa dá vidieť zďaleka, je fantastický 360 stupňový výhľad na vrcholy Lofer a Leogang, Wildseeloder a dokonca aj Kitzbüheler Horn. Vo výške 19 metrov sa tu nachádzajú vyhliadkové plošiny, z ktorých je nádherný výhľad na okolitú prírodu. Strešná plošina je až vo výške 28m.


23jpg

Kitzbühel

je neskutočne nádherné mesto v rakúskom Tirolsku ležiace na rieke Kitzbühler Ache, v nadmorskej výške 762 metrov, medzi horskými vrcholmi Hahnenkamm (1712 m) a Kitzbüheler Horn (1996 m). Kitzbühel je jedným z najznámejších rakúskych turistických a športových stredísk.

31jpg

31ajpg

30jpg


Hohe Salve

Vrchol Hohe Salve sa týči  uprostred tirolskej nížiny do výšky 1829 m a pre 360 stupňový výhľad je považovaný za jeden z najkrajších v celom Rakúsku. Pri dobrom počasí z neho môžete obdivovať okolité hory – Wilder Kaiser, Vysoké Taury, Kitzbühelské a Zillertalské Alpy. Dominantou vrcholu Hohe Salve je barokový kostol Salvenkirche s dvoma vežami.

36jpg

37jpg

38jpg


Eifersbacherfall

Nielen v  horúcom letnom dni, ale aj za daždivého počasia (náš prípad) je možné si spraviť krásnu túru po lúkach a lesoch k vodopádu Eifersbacher vo Winkl-Schattseite v St. Johann in Tirol.

12jpg

Cestou k Eifersbacherfall

15jpg

16jpg

Eifersbacher Wasserfall

Wildseeloder

Wildseeloder je 2 119 metrov vysoká hora vo východných Kitzbühelských Alpách (Fieberbrunn ). Pod horou sa nachádza Wildseelodersee, jedno z najkrajších horských jazier v Alpách.

27jpg

Wildseelodersee

Pillersee

Jazero Pillersee pri obci St. Ulrich v Kitzbühelských Alpách sa nachádza v údolí Pillerseetal. Jazero je obklopené krásnymi horami s množstvom aktivít pre celú rodinu. Plávanie v Pillersee je však len pre silné povahy. Dokonca aj v lete teplota vody zriedka prekračuje 20 stupňov, čo je ideálne pre osviežujúce (aj keď pomerne krátke) kúpanie v horúcich letných dňoch. Návštevníci si tu môžu prenajať lodičky a šliapacie bicykle. Je tu množstvo turistických chodníkov vedúcich okolo jazera až po dedinu St. Ulrich na severnom konci, kde sa nachádza pútnický kostol z 15. storočia (St. Adolari). Pri jazere  je aj ihrisko na plážový volejbal.

29jpg

Pasterze

Je najdlhším ľadovcom v Rakúsku. Nachádza sa v spolkovej krajine Korutánsko vo Východných Alpách v časti Vysoké Taury pod vrchom Grossglockner. Ľadovec je dostupný vysokohorskou cestou Grossglockner High Alpine Road a pozemnou lanovkou. Dĺžka ľadovca sa v súčasnosti skracuje približne 10 metrov ročne. Ústup majú na svedomí vysoké letné teploty a malé snehové zrážky v zime. Na ústupe je od roku 1851 (od prvého merania sa jeho objem zmenšil na polovicu). Pravidelné merania sú od roku 1880 a najviac ustúpil v roku 2003.

47jpg

50jpg

Ľadovec Pasterze


Grossglockner High Alpine Road v číslach:

·    s 36 zákrutami je jednou z najkrajších panoramatických ciest na svete

·   samotná cesta medzi obcami Bruck a Heiligenblut je dlhá 48 km

(vrátane odbočiek na vyhliadku Edelweissspitze a ľadovcom Pasterze vás čaká trasa v dĺžke 70 km)

·       má prevýšenie 1 748 m.n.m.

·       12% stúpanie; na odbočke k Edelweissspitze dokonca 14%

·       100 dní v roku tu fúka silný vietor

·       počas zimy napadne až 5 m snehu

·       priemerná ročná teplota v najvyšších častiach cesty je – 3°C

Počas výjazdu radou  serpentín sa vám otvoria nádherné výhľady na hory, ľadovce a vodopády. Po prejazde 132 metrov dlhým  tunelom  Hochtor  dorazíte na svetoznámu vyhliadku cisára Františka Jozefa s pohľadom na najvyššiu horu Rakúska Grossglockner.

43jpg

53jpg

52jpg

Jazero Mondsee

12 km dlhé jazero Mondsee je známe ako najteplejšie jazero hornorakúskej oblasti Salzkammergut s teplotou vody až do 26 stupňov v júli a auguste. Preto je pochopiteľné, že toto jazero obľubujú predovšetkým milovníci slnka a kúpania. Aj športoví nadšenci si však nájdu na jazere zaujímavé možnosti aktivít: plachtenie, vodné lyže, windsurfing a potápanie.

55jpg

Pozrite si moju slideshow Kitzbühel Alps & Grossglockner High Alpine Road 2018 vytvorenú z mojich fotografií, ktorými vám chcem priblížiť nádhernú atmosféru Kitzbühelských Álp.

 
- Dajte vedieť ako sa vám video páčilo.

Odkaz na YouTube:

https://youtu.be/L1kE9oYggFs

Ďakujem za zastavenie.