Nórsko 2017


1100px-flag_of_norwaysvgpng

            Nórsko, je štát v severnej Európe na Škandinávskom polostrove. So svojou rozlohou 323 802 km² je 8. najväčším v Európe.

            Základnými surovinami nórskej kuchyne sú ryby a ďalšie plody mora. Podávajú sa údené, dusené, varené i rôzne nakladané. Medzi obľúbené nórske rybie špeciality patrí lutefisk, čo je sušená treska najprv naložená v náleve a potom uvarená, rakørret alebo upravený losos, ktorý sa predtým nechal 3 mesiace zrieť. Asi najväčšou lahôdkou je údený losos s čerstvou citrónovou šťavou a korením alebo marinovaný losos Gravet laks (koňak, cukor, soľ, korenie), či hustá rybacia krémová polievka. Najčastejšie pripravovanými rybami sú makrely, lososy, pstruhy a tresky. Z klasického mäsa prevažuje baranie a hovädzie, bravčové mäso sa podáva len výnimočne. Tradičnou lahôdkou je fårikål – baranie mäso s čiernym korením a kapustou. Za nórske národné jedlo sú považované mäsové karbonátky kjottkaker. Ak chcete ochutnať skutočne niečo originálne, môžete si dať sobí steak. Nórsko má tiež svoje tradičné druhy pečiva – listové tenké suché a chrumkavé placky flatbrød(doslova „plochý chlieb“), mäkšie zemiakové placky lomper

            Nórsko je krajina fjordov a najnórskejším mestom na svete je BERGEN, ktorý sme navštívili v dňoch 05.08 - 07.08.2017. Ubytovaní sme boli v krásnom hoteli First Hotel Marin, ktorý sa nachádza priamo v centre mesta.  

BERGEN

   je rozprávkovým mestom obkolesený ,,siedmimi horami a siedmimi fjordami. Pri prechádzaní mestom sme narazili na typické škandinávske drevené domy. Z turistických lákadiel je najviac vyhľadávaná štvrť Bryggen, ktorá je zároveň aj najstaršou v Bergene. Nachádza sa pozdĺž východného brehu prístavu Vågen. Typická je drevenými domami, ktoré sú od roku 1979 zapísané aj na zozname svetového dedičstva UNESCO.

            

_dsc4359_2jpg

vyhľadávaná štvrť Bryggen

_dsc0044jpg

_dsc4308jpg

centrum mesta Bergen


_dsc4309jpg

_dsc0173jpg

_dsc0199jpg

_dsc0188jpg

typické škandinávske drevené domy


_dsc0007jpg

_dsc4323jpg

prístav

            Za zmienku stojí určite aj lanová dráha Fløibanen, ktorá premáva nad mestom a ktorou sme sa vyviezli na vyhliadku Fløyen (320 m.n.m.). Z vyhliadky Fløyen je nádherný výhľad na celé mesto. Počas nášho pobytu sme samozrejme nemohli vynechať ani tradičný rybí trh, kde možno ochutnať všetko čo ponúka oceán - od kreviet cez veľké množstvo rôznych druhov tresiek až po veľrybie mäso a samozrejme nesmie chýbať aj výborná rybia polievka.

_dsc0056jpg

výhľad na Bergen z vyhliadky Fløyen (320 m.n.m.)


_dsc0015jpg

tradičný rybí trh  

   Dňa 06.08.2017 sme cestovali  vlakom do Myrdalu, odkiaľ sme pokračovali architektonickým unikátom, železnicou Flamsbana. Serpentíny gradientu 1:18 nás cez množstvo tunelov priviezli z výšky 864 metrov až na dno Aurlandsfjordu. Počas cesty sme mali fotozastávku pod známym vodopádom Kjosfossen, kde sme sa mohli okrem úžasného vodopádu pokochať prírodným a zároveň hraným divadlom, keď sa s machom obrasteného domčeku blízko vodopádu Kjosfossen objavila tanečnica oblečená ako Huldra, ktorá predviedla tanečné vystúpenie za sprievodu hudby. Ide o postavu zo škandinávskeho folklóru, ktorej meno značí "tajomstvo". Predstavuje horskú nymfu v podobe krásneho dievčaťa lákajúceho okoloidúcich mužov vábivým spevom. Vodopád prekonáva výškový rozdiel 225 metrov. Deň plný zážitkov pokračoval plavbou po uzučkom Naeroyfjorde, ktorý je zapísaný v UNESCO. Naša konečná zastávka bola v Gudvangene, odkiaľ sme sa vydali do mestečka Voss. Nachádza sa tu krásny gotický kostol Vangskyrkja. Počas cesty späť sme si vychutnávali ďalšie veľkolepé vyhliadky.  

_dsc4428jpg

_dsc0072jpg

vodopád Kjosfossen


_dsc0074jpg

_dsc0160jpg

Naeroyfjord


_dsc0165jpg

gotický kostol Vangskyrkja

 

STAVANGER

            V dňoch od 12.08.2017 - 14.08.2017 sme sa vrátili do Nórska z Faerských ostrovov (článok pridám neskôr). Ubytovali sme sa v meste Stavanger v hoteli Best Western Plus Victoria, ktorý sa nachádza v samotnom centre mesta a z ktorého je nádherný výhľad na celý prístav.

Stavanger je tretie najväčšie mesto v  Nórsku a leží na juhozápade krajiny obklopené najkrajšími nórsky fjordami.

_dsc5144-2jpg

hotel Best Western Plus Victoria


_dsc5234jpg

                                            

V strede mesta je situovaná najstaršia katedrála v Nórsku  

Stavanger Domkirken z roku 1125


_dsc5146jpg

Stavanger - hlavné mesto petrolejárskeho priemyslu


_dsc5240jpg

Pestrá ulica v centre mesta


_dsc5257jpg

_dsc5244_1jpg

Zátoka Stavanger Vågen je vnútorným prístavom


_dsc0731_1jpg

_dsc5315jpg

_dsc5262jpg

_dsc5281jpg

Stavanger láka aj unikátnou bieloskvúcou štvrťou drevených domov Gamle Stavanger zapísanou do UNESCO.

PREIKESTOLEN

            Stavanger je ideálnou polohou východzieho miesta k slávnemu treku Preikestolen, ktorý sme absolvovali dňa 13.08.2017. K východziemu miestu sme museli najskôr ísť loďou a potom asi 30 min. autobusom. Výstup trval približne 2 hodiny po dobre značenej ceste. Pripadali sme si ako na národnom výstupe na Kriváň, pretože hore stúpalo neskutočné množstvo ľudí. Kamenný útes 604 metrov nad hladinou mora, na ktorého vrchu je plošina asi 25 x 25 metrov,  je jedným z najnavštevovanejších a najfotografovanejších prírodných turistických atrakcii v Nórsku. Na plošine je plno, ľudia si užívajú slnko, pohodu, prekrásny výhľad na fjord a hlavne trošku adrenalínu. Tí odvážnejší si sadnú na okraj plošiny, nohy prevesené cez skalu a pod vami je len vzduch a o 600 metrov nižšie vody Lysefjordu. Ten pocit určite stojí za chvíľku strachu a srdce bijúce o dušu. My sme sa vydali ešte po neznačenej cestičke pomedzi skaly nad Preikestolen, aby sme si mohli vychutnať aj pohľad z vrchu na tento nádherný útes. Podľa medzinárodného portálu pre cestovateľov Lonely Planet je nórsky útes Preikestolen miestom, kde je najkrajší výhľad na svete.

 

_dsc0819_2jpg

_dsc5476jpg

_dsc5509jpg

_dsc5442jpg

ďakujem za zastavenie.