Vodný mlyn Tomášikovo a Dunajský Klátov

Dnes by som vám chcel dať ďalší typ na pekný výlet v okolí Bratislavy. Svoj voľný čas som využil na menší výlet k vodným mlynom. Ak ste ešte žiaden nenavštívili, určite tak urobte.

Prvým mlynom je mlyn nachádzajúci sa pri sútoku Malého Dunaja so Suchým potokom v lužných lesoch v Tomášikove. Táto technická pamiatka si zaslúži našu pozornosť.

_NZ62354jpg

_NZ62396jpg 

_NZ62410jpg

Mlyn so šindľovou strechou a s veľkým lopatkovým hnacím kolesom bol postavený v roku 1893 na pilieroch z agátového dreva a z brehu je dostupný po drevenej lávke. Mlyn sa využíval až do roku 1960. Samotné okolie mlyna nám ponúka krásnu scenériu (hlavové vŕby, čerstvý vzduch, mólo s možnosťou príjemného relaxu).

_DSC8906jpg

_DSC8846jpg

_DSC8868jpg

_DSC8879jpg  

Ďalším pekným miestom, ktoré som mal v pláne navštíviť bol vodný mlyn s pílou v Jahodnej. Tento vodný mlyn je však ukrytý v bujnej vegetácii za plotom – je dostupný a dobre viditeľný iba z vody (napr. pri splave Malého Dunaja). Mlyn nie je prístupný verejnosti.  

Moja cesta teda pokračovala ďalej k vodnému mlynu Dunajský Klátov, ktorý sa nachádza na brehu Klátovského ramena Malého Dunaja. Je typickým príkladom spodkového mlyna. Naposledy sa v mlyne pracovalo v štyridsiatich rokoch 20. storočia. V roku 2016 bola prevedená komplexná rekonštrukcia celého objektu. Na protiľahlom brehu Klátovského ramena bola vybudovaná vyhliadková plošina s pekným výhľadom na mlyn. V budove mlyna sa nachádza expozícia vodného mlynárstva s pôvodným zariadením. V čase mojej návštevy bol však z dôvodu pandémie uzatvorený. V minulosti som však už mal možnosť prezrieť si aj interiér mlyna, nakoľko som toto čarovné miesto nenavštívil po prvý krát.

_NZ62421jpg

_NZ62418jpg

_NZ62462jpg

_NZ62442jpg

Ďakujem za zastavenie.