Užitočné rady k foteniu svadobného dňa, aby vaše fotky boli ešte krajšie



U Ž I T O Č N É   R A D Y   K   F O T E N I U  
S V A D O B N É H O   D Ň A  

A B Y   V A Š E  
F O T K Y   B O L I   E Š T E   K R A J Š I E

 

1. Predsvadobné konzultácie sú veľmi dôležité. Vopred si prejdeme podrobný plán svadby. 

2. Dajte si nafotiť aj svadobné prípravy. Ide o moment, ktorý sa už neopakuje a bývajú to naozaj veľmi pekné fotky. Izba, v ktorej sa bude fotiť, by mala byť dostatočne veľká a svetlá. Nie je dobré, ak sa v nej pohybuje príliš veľa ľudí a je preplnená rôznymi vecami.

Pripravte mi veci, ktoré chcete mať na fotkách (prstienky, topánočky, šaty, svadobnú kyticu, flakón obľúbeného parfému), nezabudnúť aj na ženíchove veci. Odložte si jedno oznámenie a pozvánky k svadobnému stolu, priložte napríklad aj menu a nechajte si to vyfotiť. 

3. Portrétne fotenie – Ak je to možné najvhodnejší čas na portrétne fotografie je pred obradom. V opačnom prípade je lepšie vybehnúť na chvíľu fotiť aj cez hostinu.

Nevýhoda takéhoto fotenia je, že na fotenie máme zvyčajne málo času a fotiť treba niekde v blízkosti.

Do úvahy prichádza fotenie aj v iný deň ako je deň svadby.

Výhoda takéhoto fotenia je, že máme na fotenie oveľa viac času, vieme ísť fotiť v akýkoľvek pekný deň a na akékoľvek miesto.

Nikdy neplánujte svadobné fotenie medzi obradom a hostinou.

Na fotenie si nezabudnite zobrať: pohodlné topánky (baleríny, tenisky, farebné gumáčiky), závoj, svadobnú kyticu, prstienky, fľaša šampusu s pohárikmi....

4. Odobierka – Poproste rodičov, aby požehnanie dávali postupne – najskôr nevestina mama neveste, ženíchovi – a až potom pôjde dať požehnanie nevestin otec, ženíchova mama a otec.  

5. Obrad – Pri vchádzaní do a vychádzaní z kostola kráčajte pomalšie a nepozerajte sa do zeme. Pri vychádzaní z kostola zvyčajne ide kňaz medzi vami. V prípade, že pôjde pred vami, je dobré ísť až chvíľočku za ním (nechať si trošku odstup, aby som vás mohol pekne odfotiť aj so všetkými emóciami). Prstienky a prvý bozk si dávajte dlhšie ako by stačilo, aby som tento krásny moment stihol zachytiť.

6. Gratulácie – Ako prvý by mali ísť gratulovať svadobní rodičia, svedkovia a najbližšia rodina. Povedzte rodičom, aby išli gratulovať postupne po jednom (najskôr jeden z rodičov neveste a potom ženíchovi a až potom pôjde gratulovať ďalší z rodičov). 

7. Ak je to možné najvhodnejší čas na fotenie spoločnej skupinovej fotografie je práve po gratuláciách. 

8. Pri presune z miesta obradu na svadobnú hostinu mi dajte náskok, aby som nafotil výzdobu a sálu, kým je ešte prázdna. Ak je to možné, usaďte ma za kraj stola, aby som mal výhľad na parket. 

9. Pre skupinové fotenie počas zábavy, je dobré si pripraviť zoznam, aby ste na niekoho, s kým si chcete urobiť fotku nezabudli. Stáva sa to dosť často. 

10. Ak chcete počas zábavy čokoľvek odfotiť neváhajte ma zavolať, som tu práve pre Vás. 

11. Poproste svadobných hostí - aby mi neprekážali pred objektívom a podľa možností zabezpečili nerušené fotografovanie. Na fotkách je dosť rušivé, keď každý druhý svadobčan drží v ruke mobilný telefón a fotí, prípadne natáča si mladomanželov, alebo sa objaví v nesprávny čas v zábere. 

12. Našu spoluprácu nemusíme začať len svadbou. Čoraz viac v kurze je predsvadobné fotenie (rande fotenie). Tieto fotografie pekne dotvárajú váš spoločný životný príbeh a viete ich následne použiť aj na svadobné oznámenia, alebo do svadobnej knihy.

 

Ďakujem.


  Na cestách života kráčajte spolu, či vedú do kopca alebo dolu,

  o seba opretí v každučký čas, v láske a svornosti až zbledne vlas.

Peter-Skolnik-black-low-respng